Ćwiczysz? Musisz to przeczytać

ełnia starty glikogenu mięśniowego. Niedostateczne uzupełnienie diety aminokwasami czy węglowodanami może w krótkim czasie doprowadzić do katabolizmu mięśni, co prowadzi do zaniku masy mięśniowej. Ogólnie przyjętą zasadą jest,

Ćwiczysz? Musisz to przeczytać

Po treningu - suplementy. Cytat z Wikipedii

Po wysiłku należy przyjmować węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym (węglowodany szybko przyswajalne - cukry proste). Ich stosowanie uzupełnia starty glikogenu mięśniowego. Niedostateczne uzupełnienie diety aminokwasami czy węglowodanami może w krótkim czasie doprowadzić do katabolizmu mięśni, co prowadzi do zaniku masy mięśniowej.

Ogólnie przyjętą zasadą jest, że bezpośrednio po treningu przyjąć należy odpowiednio dużą dawkę węglowodanów (od 50g do nawet 150g), szybko wchłanialnego białka w postaci izolatu lub hydrolizatu białka serwatkowego (od 25g do 45g) oraz kreatynę (od 5g do 10g). Osoby ćwiczące wyjątkowo ciężko powinny także przyjmować porcję aminokwasów rozgałęzionych BCAA lub glutaminy

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Suplement_(kulturystyka)


Pilnowanie diety sportowca

Diety dla sportowców ustalane są przez ich dietetyków i lekarzy sportowych. Dlatego zestawy dietetyczne przeznaczone dla sportowców dostosowywane są do rodzaju sportu, jaki uprawiają oraz do tego, jak silnym treningom są poddawani w danym momencie. Jeżeli przygotowują się do jakichś ważnych zawodów, to będą musieli zrezygnować z jedzenia wielu potraw, natomiast pomiędzy różnymi zawodami będą mogli od czasu do czasu pozwolić sobie na niewielkie przyjemności.

Jednak bardzo często jest tak, że te dni, w których sportowiec może sobie pozwolić na sięgnięcie po jakąś przekąskę są wpisywane do ustalanego planu dietetycznego. Wówczas dietetyk może dokładnie pilnować diety swojego podopiecznego. Jednak to sam sportowiec musi przede wszystkim na siebie uważać.


Superfood - wyjaśnienie w Wikipedii

Superfood ? termin marketingowy wykorzystywany do określania nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, rzekomo bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.

Termin po raz pierwszy został użyty przez Aarona Mossa w czasopiśmie ?Nature Nutrition? w 1998. Określenie to szybko stało się wykorzystywanym hasłem w artykułach, pojawiających się w gazetach i czasopismach, które miały za zadanie poszerzyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz zaleceń dietetycznych. Bardzo szybko pojęcie super żywności zostało wykorzystane przez marketingowców i przemysł spożywczy, tak, aby ich produkty były bardziej atrakcyjne dla klientów

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood



© 2019 http://informator.lebork.pl/