Efekty przy treningu

pełnia starty glikogenu mięśniowego. Niedostateczne uzupełnienie diety aminokwasami czy węglowodanami może w krótkim czasie doprowadzić do katabolizmu mięśni, co prowadzi do zaniku masy mięśniowej. Ogólnie przyjętą zasadą jest,

Efekty przy treningu

Kwestia suplementów po treningu z Wikipedii

Po wysiłku należy przyjmować węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym (węglowodany szybko przyswajalne - cukry proste). Ich stosowanie uzupełnia starty glikogenu mięśniowego. Niedostateczne uzupełnienie diety aminokwasami czy węglowodanami może w krótkim czasie doprowadzić do katabolizmu mięśni, co prowadzi do zaniku masy mięśniowej.

Ogólnie przyjętą zasadą jest, że bezpośrednio po treningu przyjąć należy odpowiednio dużą dawkę węglowodanów (od 50g do nawet 150g), szybko wchłanialnego białka w postaci izolatu lub hydrolizatu białka serwatkowego (od 25g do 45g) oraz kreatynę (od 5g do 10g). Osoby ćwiczące wyjątkowo ciężko powinny także przyjmować porcję aminokwasów rozgałęzionych BCAA lub glutaminy

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Suplement_(kulturystyka)


Odpowiedzialne przyjmowanie białek

Pełna dieta sportowa obejmuje dietę stosowaną przez sportowca na co dzień oraz dietę wprowadzaną bezpośrednio przed ważnymi zawodami. Często ogólna dieta sportowa stosowana przez sportowca łączona jest z przyjmowaniem produktów zawierających dużą ilość białek oraz stosowaniem preparatów białkowych.

Wszystko zależy od tego, jak dużej ilości białka potrzebuje konkretny sportowiec do tego, żeby mógł pozostawać w dobrej formie i zajmować wysokie pozycje w planowanych dla siebie zawodach. Powinien on umiejętnie łączyć stosowaną przez siebie dietę z planem ćwiczeniowym, a jednocześnie przyjmować preparaty białkowe w sposób odpowiedzialny zgodnie ze wskazaniami otrzymanymi przez swojego trenera lub dietetyka.


Superfood - wyjaśnienie w Wikipedii

Superfood ? termin marketingowy wykorzystywany do określania nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, rzekomo bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.

Termin po raz pierwszy został użyty przez Aarona Mossa w czasopiśmie ?Nature Nutrition? w 1998. Określenie to szybko stało się wykorzystywanym hasłem w artykułach, pojawiających się w gazetach i czasopismach, które miały za zadanie poszerzyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz zaleceń dietetycznych. Bardzo szybko pojęcie super żywności zostało wykorzystane przez marketingowców i przemysł spożywczy, tak, aby ich produkty były bardziej atrakcyjne dla klientów

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood



© 2019 http://informator.lebork.pl/